زلزله ۵ ریشتری موسیان خسارتی نداشت

به گزارش پایگاه خبری غرب ایران، بررسی آخرین وضعیت زلزله ۵ ریشتری  در شهرستان‌های حوزه جنوبی استان ایلام، حکایت از آن دارد به رغم سپری شدن شبی سخت و پراسترس در شهرستان‌های دهلران، آبدانان و دره‌شهر به گفته مسئولان استانی و شهرستانی این زمین لرزه خسارت جانی نداشته است.

سجاد حیدریان معاون امداد و نجات هلال احمر استان ایلام با بیان حادث شدن زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵ ریشتر حوالی موسیان در عمق ۱۴ کلیومتری زمین، در ساعت ۲۲:۳۸  اظهار داشت: در پی این حادثه ۲ تیم ارزیاب هلال‌احمر برای ارزیابی میزان خسارات احتمالی حادثه به محل اعزام شدند‌ و تمامی پایگاه‌های هلال‌احمر استان به حالت آماده باش درآمدند.

لطیف صادقی فرماندار دهلران نیز دراظهار داشت: مقارن ساعت ۲۲:۳۸ دقیقه شامگاه  چهارشنبه مورخ هفتم تیرماه زمین لرزه ای به قدرت ۵ ریشتر در عمق ۱۴ کیلومتر شهرستان دهلران را لرزاند.این زمین لرزه در فاصله ۶ کیلومتری موسیان و ۱۶ کیلومتری دهلران و ۳۲ کیلومتری مورموری رخ داده و تاکنون خسارات جانی و مالی چندانی گزارش نشده است.

وی یادآورشد: تیم های امداد و نجات و اعضای ستاد بحران در حال رصد هستند و براساس گزارش واصله صرفا یک نفر در شهر دهلران در حین خروج از منزل دچار حادثه جزیی شده اند.

نعمت الله حاتمی معاون سیاسی فرماندار ویژه دهلران نیز با بیان اینکه تا کنون گزارشی مبنی بر تلفات جانی و خسارات مالی نداشته ایم، افزود:بررسی ها و ارزیابی‌ها در دستور کار است.

معاون سیاسی فرماندار ویژه دهلران از مردم خواست ضمن حفظ خونسردی جوانب احتیاط هم مد نظر داشته باشند.

حاتمی گفت: مردم به شایعات توجه نکنند و اخبا را تنها از طریق رسانه های معتبر رصد کنند.

وی تصریح کرد: گروه های ارزیاب برای بررسی میزان خسارات احتمالی اعزام شده اندو براساس گزارش واصله صرفا یک نفر در شهر دهلران در حین خروج از منزل دچار حادثه جزیی شده اند.

شهریار ملکی‌پور استاد دانشگاه  به تحلیل زمین لرزه‌های اخیر در استان ایلام پرداخت و بیان داشت: استان ایلام، در مناطق با خطر زلزله خیزی متوسط قرار گرفته  است و  در مسیر گسلهای اصلی و مخرب کشورقرار ندارد.  این استان بیشترین تراکم گسلهای محلی (بیش از صد گسل) و زمین لرزه های  کشور را داراست و منطقه تکتونیک فعال به لحاظ زمین شناسی محسوب می گردد اما وقوع زمین لرزه های مخرب با ساختار زمین شناسی استان مطابقت ندارد.

در  هفته اخیر گسل های سیاه کوه, جلیزی. موسیان و کاسه ماس مورموری در ۷ نوبت بین سه تا ۵ ریشتر  فعالیت داشته اند و منشاء اکثر لرزش های محلی استان بوده اند.

کوه کاسه ماس مورموری، با قرار گیری چندین گسل کوچک مهمترین نقطه لرزه خیز استان محسوب می شود با توجه به حداکثر قدرت لرزه ای آن(۶ ریشتر)، ترک خوردگی ساختمانها و تخریب منازل فرسوده و ریزش کوه از پی آمدهای آن می باشد این خط گسلش، از سه گسل ترکیبی تشکیل می شود که بزرگترین لرزش ثبت شده  چند صد سال اخیر استان محسوب می گردد مطالعه زمین شناسی گسل نشان می دهد که با توجه به کوتاه بودن طول گسل، تا شعاع ده کیلومتری می تواند خطراتی برای مساکن ناپایدار ایجاد کند.

یکی دیگر از فعالترین و طولانیرین  خط گسلش استان, در جنوب شهرستان دهلران (از روستای جلیزی شروع تا مرز عراق) بطول ۴۰ کیلومتری ادامه می یابد آخرین فعالیت این شکستگی مربوط به شهریور ۱۳۸۷ می باشد که بیش از بیست بار زمین در چندین نوبت لرزید. که بزرگترین لرزش با بزرگی حداکثر ۵/۵ ریشتر بوده است. این گسل  هفتم تیرماه ۱۴۰۲ ساعت ده و سی هشت دقیقه شب  فعالیت ۵ ریشتری  داشته است که برای مساکن ناپایدار روستایی بخش موسیان می تواند آسیب های محدودی را در پی داشته باشد.

بر اساس ثبت اطلاعات مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران، اکثر گسل های استان  فعالیت خود را در چند روز اخیر آغاز نموده و با توجه به دوره بازگشت تناوبی به تخلیه انرژی مشغول هستند بنابراین در چند روز آینده احتمال زیاد شاهد لرزش های دیگر نیز در سطح استان بخصوص مناطق جنوبی می باشیم.

اطلاعات پانصد ساله اخیر نشان می دهد, زلزله ویرانگری در استان ایلام رخ نداده و دلایلی مبنی بر اینکه شهرهای تاریخی استان بر اثر این پدیده از بین رفته باشند وجود ندارد.

بر اساس اطلاعات تاریخی و معاصر, استان فاقد دوره های بازگشت زلزله های مخرب است.بنظر می رسد که  زمین لرزه های اخیر می تواند باعث ترک خوردگی ساختمانها ،تخریب بافت فرسوده ، ریزش کوه و آسیب به تاسیسات زیر بنایی و جادها در سطح محلی ( شعاع چند کیلومتری گسل ها) گردد اما فرض وقوع زلزله های مخرب و ویرانگر با واقعیت های زمین شناسی استان (کوتاه بودن طول گسل ها و نبود دوره بازگشت زلزله) مطابقت ندارد.زلزله پدیده ایی خطرناک نیست. بلکه ساختمانهای ناایمن و مساکنی که بدور ازضوابط مهندسی ساخته می شوند می تواند خطر آفرین باشد، که لزوم دوری از ساخت و ساز های ناپایدار و بافت های فرسوده توصیه می گردد.

در انتها، با توجه به لرزه خیزی بالا در استان، لزوم استحکام بخشی و مقاوم سازی مساکن استان از ضروریات می باشد و کمکهای دولتی و اعطای وام های تسهیلاتی در بخش  مسکن جهت مقاوم سازی  می تواند تا حدی در آینده مشکلات را مرتفع گرداند.

 

انتهای پیام/خ

درباره‌ی خبرنگار2

همچنین ببینید

دیدار تیم ملی والیبال دانش‌آموزی ایران با رهبر انقلاب

غرب ایران - تیم ملی والیبال دانش‌آموزی ایران که به تازگی قهرمان رقابت‌های ‌والیبال دانش‌آموزان جهان در صربستان شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *